De vrouw van God

God had een vrouw, Astoreth, die volgens het Bijbelboek Koningen samen met Jehovah/Jahweh in zijn tempel in Israël werd aanbeden.

ishtar-british-museum

Astoreth komt in de bijbel voor het eerst in verband met koning Salomo’s afvalligheid tegen het einde van zijn regering voor. In die tijd begonnen de Israëlieten de Astoreth van de Sidoniërs te aanbidden (1Kon 11:5, 33). Verder komt ze nog voor wanneer verhaald wordt hoe koning Josia de hoge plaatsen neerhaalde die Salomo voor Astoreth en andere godheden had gebouwd (2Kon 23:13).

In 1967 was Raphael Patai de eerste historicus die opmerkte dat de oude Israëlieten zowel Jehovah als Astoreth aanbaden. De theorie heeft nieuwe bekendheid gekregen dankzij het onderzoek van Francesca Stavrakopoulou, die haar werk begon in Oxford en nu een universitair hoofddocent is op de afdeling Theologie en Religie aan de Universiteit van Exeter.

Informatie gepresenteerd in Stavrakopoulou’s boeken, lezingen en dagboeken is de basis geworden van een driedelige documentaire serie, die werd uitgezonden in Europa, waar ze de Jehovah-Astoreth -connectie bespreekt.

“Je kent hem misschien als Jahweh, Allah of God, maar over dit feit zijn de Joden, Moslims en Christenen, de mensen van de grote Abrahamitische religies het erover eens: er is er maar één van hem”, schrijft Stavrakopoulou in een verklaring die is vrijgegeven aan de Britse media. “Hij is een eenzame figuur, een enkele, universele schepper, niet één God onder vele … of zo willen we het graag geloven.”

“Na jaren van onderzoek dat zich specialiseerde in de geschiedenis en religie van Israël, ben ik echter tot een kleurrijk en wat voor de een of andere ongemakkelijke conclusie gekomen dat God een vrouw had, tot stand gekomen”, voegde ze eraan toe. Stavrakopoulou baseert haar theorie op oude teksten, amuletten en beeldjes die in de eerste plaats zijn opgegraven in de oude Kanaänitische kuststad genaamd Ugarit, nu het huidige Syrië. Al deze artefacten onthullen dat Astoreth een krachtige vruchtbaarheidsgodin was.

Astoreth connectie met Jehovah, volgens Stavrakopoulou, is uiteengezet in zowel de Bijbel als in een 8e eeuw voor Christus inscriptie op aardewerk gevonden in de Sinaï-woestijn op een site genaamd Kuntillet Ajrud. “De inscriptie is een vraag voor een zegening”, deelt ze. “Van cruciaal belang, de inscriptie vraagt ​​om een ​​zegening van ‘Jehovah en zijn Astoreth.’ Hier was bewijs dat Jehovah en Astoreth voorstelde als een goddelijk paar. En nu zijn er sindsdien een handvol soortgelijke inscripties gevonden, die allemaal helpen om de zaak te versterken dat de God van de Bijbel eens een vrouw had. ‘

Ook belangrijk, meent Stavrakopoulou, “is de bijbel dat de godin Astoreth werd aanbeden in de Jehovah-tempel in Jeruzalem.” In het boek der koningen wordt ons verteld dat er een standbeeld van Astoreth in de tempel was gehuisvest en dat vrouwelijke tempelpersoneel ritueel weefde textiel voor haar. ”

J. Edward Wright, president van zowel The Arizona Centre for Judaic Studies als The Albright Institute for Archaeological Research, vertelde Discovery News dat hij akkoord gaat met verschillende Hebreeuwse inscripties met de vermelding “Jehovah en zijn Astoreth.”

” Astoreth werd niet volledig door de mannelijke redacteuren uit de Bijbel vermeld”, voegde hij eraan toe. “Er resten sporen van haar en op basis van die sporen, archeologische bewijzen en verwijzingen naar haar in teksten uit landen die grenzen aan Israël en Juda, kunnen we haar rol in de religies van de zuidelijke Levant reconstrueren.”

Astoreth – bekend in het oude Nabije Oosten door verschillende andere namen, zoals Astoreth en Istar – was “een belangrijke godheid, iemand die zowel machtig als koesterend was”, vervolgde Wright. “Veel Engelse vertalingen geven de voorkeur aan het vertalen van ‘Astoreth’ naar ‘Sacred Tree’,” zei Wright. “Dit lijkt deels te worden gedreven door een modern verlangen, duidelijk geïnspireerd door de Bijbelse verhalen, om Astoreth weer achter een sluier te verbergen.”

“Vermeldingen van de godin Astoreth in de Hebreeuwse Bijbel (het Oude Testament) zijn zeldzaam en zijn zwaar geredigeerd door de auteurs die de teksten samen verzamelden,” zegt Aaron Brody, directeur van het Bade Museum en een universitair hoofddocent Bijbel en archeologie aan de Pacific School of Religion. Van Astoreth als een boomsymbool werd zelfs gezegd dat het “in stukken gehakt en verbrand was buiten de tempel in daden van bepaalde heersers die probeerden om de cultus te ‘zuiveren’ en zich te concentreren op de aanbidding van een enkele mannelijke god, Jehovah,” voegde hij eraan toe.

De oude Israëlieten waren polytheïsten, Brody vertelde Discovery News, “met slechts een kleine minderheid die Jehovah alleen aanbad vóór de historische gebeurtenissen van 586 voor Christus” In dat jaar werd een elitaire gemeenschap in Judea verbannen naar Babylon en de tempel in Jeruzalem werd vernietigd. Dit, zei Brody, leidde tot “een meer universele visie van strikt monotheïsme: één god, niet alleen voor Juda, maar voor alle naties.”

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s