Wat de islam zegt over het eten van ui en knoflook?

Bij het lezen van de titel van dit artikel hebt u zich zeker afgevraagd: Heeft een godsdienst ook iets te zeggen over groenten? En ja, er bestaat een wetgeving over de ui en knoflook.

De islam heeft een negatief beeld van uien, knoflook en prei omdat deze een slechte geur afgeven, vooral rauw.

Bronnen:

In de boeken met de overleveringen van de uitspraken van de Profeet Mohammed ﷺ[i] lezen we het volgende:

Al-Bukhaari[ii]en Muslim verhaalden van Jaabir ibn ‘Abd-Allaah dat de Boodschapper van Allah ﷺ zei: “Degene die knoflook of uien eet, laat hem van ons wegblijven, of blijf weg van onze moskee en blijf in zijn huis. “Volgens een versie verteld door Muslim: “Degene die uien of knoflook of prei eet, laat hem niet in de buurt van onze moskee komen, want de engelen zijn beledigd door dezelfde dingen als de zonen van Adam.”

In het boek Sunan ibn Maajah[iii] lezen we: ‘Omar zei: “Oh mensen, je eet twee planten waarvan ik vind dat ze niets dan weerzinwekkend zijn, deze ui en knoflook. Ik herinner me de Boodschapper van Allah, als hij merkte dat hun geur afkomstig was van een man in de moskee, zou hij bevelen uitvaardigen die hij naar al-Baqee had genomen ‘. Wie ze ook eet, laat hem ze koken.”

Er staat in Kashshaaf al-Qinaa ‘(2/365): Het is Sunna[1] om elke moskee te beschermen tegen allerlei soorten vuil, slijm, resten van nagelsknippen en haar verwijderd door de snor te knippen, het hoofd te scheren of de oksels te plukken, omdat de moskeeën zijn daar niet voor gebouwd. Het is ook Sunna om het te beschermen tegen onaangename geuren zoals ui, knoflook, prei en soortgelijke dingen, zelfs als er niemand in de moskee is, omdat de Profeet ﷺ zei: “De engelen zijn beledigd door dezelfde dingen die de zonen van Adam beledigen. “(Overgeleverd door Ibn Maajah); en hij zei: “Wie eet van deze twee planten, laat hem niet bij onze plaats van gebed komen.” en volgens een ander rapport: “… laat hem niet in de buurt van onze moskeeën komen.” Verteld door al-Tirmidhi die zei: Het is hasan saheeh[2].”

Het gebedenboek (Kitab Al-Salat): Muslim: Book 4: Hadith 1150: “Abu Sa’id al-Khudri meldde: De Boodschapper van Allah en zijn metgezellen kwamen toevallig langs een veld waarin uien gezaaid werden. De mensen stopten daar en aten daaruit, maar sommigen van hen aten niet. Toen gingen zij (de metgezellen van de profeet) naar hem toe. Hij (diegenen die de uien niet hadden gegeten) noemde ze (eerste) en hield de anderen (die uien hadden genomen) wachtend tot de geur verdween.”

In het boek Voedingsmiddelen (Kitab Al-At’imah): Dawud: Boek 27: Hadith 3818: “Verteld Mu’awiyah ibn Qurrah: De Apostel van Allah verbood deze twee planten (d.w.z. knoflook en uien), en hij zei: Hij die ze eet, mag niet in de buurt van onze moskee komen. Als het nodig is om ze te eten, maak ze dan dood door te koken, dat wil zeggen, uien en knoflook.”

Vasthouden aan de Koran en Sunna: Boekhari: Boek 9: Volume 92: Hadith 458: Overgeleverd door Jabir bin Abdullah: “De Profeet zei: “Degene die knoflook of ui heeft gegeten, moet van ons wegblijven, of moet wegblijven van onze moskee en moet thuisblijven.” Ibn Wahb zei: “Eens werd een bord vol gekookte groenten naar de Profeet gebracht op Badr. Toen hij er een stank van ontdekte, vroeg hij naar het gerecht en werd hij geïnformeerd over de soorten groenten in de verpakking. Hij zei toen: “Breng het dichterbij”, en zo werd het dichtbij een van zijn metgezellen gebracht die bij hem was. Toen de profeet het zag, vond hij het niet leuk om het te eten en zei (tegen zijn metgezel): “Eet, want ik praat in het geheim tegen degenen met wie je niet praat.”

Gezond

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft. Het meeste onderzoek met knoflook is echter op het gebied van hart- en vaatziekten. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Maar wist u dan in het Hindoeïsme er bepaalde wijzen zijn die het eten van knoflook en uien ten sterkste afraden als groente, maar niet als geneesmiddel? Het spreek vanzelf dat een plant gebruiken als geneesmiddel iets anders is dan het eten als een groente. Grote hoeveelheden van deze planten kan leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs de dood.  

Volgens Ayurveda, India’s klassieke medische wetenschap, zijn voedingsmiddelen gegroepeerd in drie categorieën – sattvisch, rajasisch en tamasisch – voedsel in de geaardheden goedheid, passie en onwetendheid. Uien en knoflook, en de andere planten uit de familie van de Allium worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid verhogen.

Hindoes die puur brahmana-achtig koken in India en Vaishnava’s – volgelingen van Heer Vishnu, Rama en Krishna – willen graag alleen koken met voedsel uit de sattvische categorie. Deze voedingsmiddelen bevatten vers fruit, groenten en kruiden, zuivelproducten, granen en peulvruchten, enzovoort. In het bijzonder houden Vaisnava’s niet van koken met rajasic of tamasisch voedsel omdat ze niet geschikt zijn om aan de godheid aan te bieden.

Rajasische en tamasische voedingsmiddelen worden ook niet gebruikt omdat ze schadelijk zijn voor meditatie en devoties. “Knoflook en uien zijn zowel rajasisch als tamasisch en zijn verboden voor yogi’s omdat ze het bewustzijn steviger in het lichaam wortelen”, zegt de bekende autoriteit over Ayurveda, Dr. Robert E. Svoboda.

Sommige takken van de westerse geneeskunde zeggen dat de Alliums specifieke gezondheidsvoordelen hebben; knoflook wordt bekeken, althans in allopathische medische kringen, als een natuurlijk antibioticum. Hoewel de ogenschijnlijke cardiovasculaire implicaties van plantaardige Alliums in de afgelopen jaren tot op zekere hoogte zijn bestudeerd, zijn de klinische implicaties van de uien- en knoflookconsumptie in dit opzicht nog steeds niet goed begrepen.

Toch zijn er nog steeds veel negatieve dingen te melden over knoflook en uien. Niet zo bekend is het feit dat knoflook in de onbewerkte staat schadelijke (mogelijk dodelijke) botulisme-bacteriën kan dragen. Misschien is het met een besef hiervan dat de Romeinse dichter Horace over knoflook schreef dat het “schadelijker is dan dollekervel[iv]“.

Opgemerkt moet worden dat knoflook en ui worden vermeden door spirituele aanhangers, omdat ze het centrale zenuwstelsel stimuleren en de geloften van het celibaat of kuisheid kunnen verstoren. Knoflook is een natuurlijk afrodisiacum. Ayurveda suggereert dat het een tonicum is voor verlies van seksuele kracht van welke oorzaak ook, seksuele zwakte, impotentie van overmatig toegeven aan seks en nerveuze uitputting ten gevolge van seksuele gewoonten. Er wordt gezegd dat het vooral nuttig is voor oude mannen met een hoge nerveuze spanning en afnemende seksuele kracht.

De taoïsten beseften duizenden jaren geleden dat planten van de Allium familie schadelijk waren voor gezonde de mensen. In zijn geschriften beschreef een wijze Tsang-Tsze de Alliums als de “vijf geurige of gekruide geurende groenten” – die elk een schadelijk effect hebben op een van de volgende vijf organen – lever, milt, longen, nieren en hart. Specifiek, uien zijn schadelijk voor de longen, knoflook naar het hart, prei naar de milt, bieslook naar de lever en lente-uitjes naar de nieren.

Tsang-Tsze zei dat deze scherpe groenten vijf verschillende soorten enzymen bevatten die “reacties van afstotende ademhaling, extra-vieze geur van transpiratie en stoelgang, en leiden tot onzedelijk gedrag, agitatie, angsten en agressiviteit veroorzaken”, vooral wanneer rauw gegeten wordt.

Soortgelijke dingen worden beschreven in de Ayurveda. ‘Naast het produceren van offensieve adem en lichaamsgeur, veroorzaken deze (Allium) planten verergering, opwinding, angst en agressie. Ze zijn dus lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel schadelijk ‘.

Terug in de jaren 1980, in zijn onderzoek naar de functie van het menselijk brein, Dr. Robert [Bob] C. Beck, DSc. vond dat knoflook een nadelig effect op de hersenen heeft. Hij vond dat knoflook in feite giftig is voor mensen omdat de sulfonhydroxylionen de bloed-hersenbarrière binnendringen en giftig zijn voor hersencellen.

Dr. Beck legde uit dat al in de jaren vijftig bekend was dat knoflook de reactietijd met twee tot drie keer verkortte wanneer het werd geconsumeerd door piloten die vliegproeven uitvoerden. Dit komt omdat de toxische effecten van knoflook hersengolven desynchroniseren. “De vliegchirurg zou elke maand rondkomen en ons allemaal eraan herinneren:” Durf geen knoflook aan te raken 72 uur voordat je met een van onze vliegtuigen vliegt, want het zal je reactietijd verdubbelen of verdrievoudigen. Je bent drie keer langzamer dan je zou zijn als je geen paar druppels knoflook had. “

Om precies dezelfde reden is de knoflookfamilie van planten algemeen erkend als schadelijk voor honden.

Zelfs als knoflook wordt gebruikt als voedsel in de Chinese cultuur, wordt het beschouwd als schadelijk voor de maag, lever en ogen en een oorzaak van duizeligheid en verstrooide energie wanneer het wordt geconsumeerd in onmatige hoeveelheden.

Ook in de westerse geneeskunde wordt aan knoflook negatieve eigenschappen toegekend, naast ook enkele heilzame eigenschappen. Het wordt algemeen geaccepteerd door professionals in de gezondheidszorg dat knoflook, naast het doden van schadelijke bacteriën, ook nuttige bacteriën vernietigt, die essentieel zijn voor de goede werking van het spijsverteringsstelsel.

Reiki-beoefenaars leggen uit dat knoflook en uien tot de eerste stoffen behoren die uit het systeem van een persoon worden verdreven, samen met tabak, alcohol en farmaceutische medicijnen. Dit maakt duidelijk dat planten van de Allium familie een negatief effect hebben op de gezondheid.

Aldus kan men zeggen dat de afkeer van de Profeet Mohammed ﷺ gefundeerd was op kennis van zaken. †


[1] Sunnah: het volgen van het voorbeeld van Mohammed en zijn metgezellen.

[2] Hasan saheeh: het is waarheid


[i] Vrede en zegeningen op hem.

[ii] Sahih Bukhari, hoofdstuk 12 hadith 814

[iii] Sunan Ibn Majah, hoofdstuk 7 – overgeleverd door Madan bin Abu Talhah Al-Yamuri

[iv] Chaerophyllum temulum

Valenciennes – France, 2 Rabia ath-Thani 1440 Hijra