De gesluierden van Lima

Ver van het debat in Europa over het verbod op de islamitische sluier, zoekt Peru opnieuw het verhaal van de ‘tapadas’, deze vrouwen uit Lima die zich bedekten met een lange rok en een sjaal die hun gezichten verborg, eerst als teken van deugd dan om zich beter te bevrijden van een zwaar sociaal keurslijf.

De saya, een lange rok en de manto, een sluiersjaal die het bovenlichaam omhult, inspireerden schilders en schrijvers-reizigers en werden in het begin van de negentiende eeuw bijna beschouwd als een nationale outfit, een kenmerkend teken van de limenese samenleving.

De voorouder van de outfit arriveerde in de zestiende eeuw in Peru, kort na de kolonisatie. Ze werd toen gedragen door de Spaanse elite. Een islamitisch erfgoed van het Moorse Spanje, ze had “een duidelijk doel van herstel, bescherming van de deugd van vrouwen, vermijden van verleiding,” zegt Alicia del Aguila, socioloog en auteur van een boek over “De zeilen en de huiden”.

Geleidelijk aan namen de inheemse vrouwen en de middenklasse de saya en de mantel over, wat een manier was om aan de waakzaamheid van mannen te ontsnappen, om het gezicht te verbergen, maar ook de sociale rang of zijn huidskleur.

Het was een kledingsstijl die “synoniem was met een vrijheid die superieur was aan die van de gewone vrouw”, vat del Aguila samen.

Talrijke tot het begin van de 19e eeuw, de tapadas van Lima intrigeerde de waarnemers voor een lange tijd, tot bijna verdwijnen de volgende eeuw. Maar een nieuwe trend waarneembaar in heel Zuid-Amerika is dat er een groeiend aantal autochtone mensen zich bekeren tot de Islam en aldus de draad terug opnemen van de tapadas.

Valenciennes – France, 25 Joumada Ath-Thania 1440 Hijri