Abortus

Een golf van verontwaardiging gaat door de Westerse wereld heen nadat de Amerikaanse staat Alabama zijn wetten met betrekking tot abortus extreem heeft verstrengd. Sinds 14 mei is zo goed als elke vorm van abortus illegaal. Artsen die abortus uitvoeren kunnen een celstraf van 10 tot 99 jaar verwachten. Alleen wanneer de gezondheid van de vrouw in gevaar is, mogen dokters ingrijpen. Een door Democraten ingediend amendement dat uitzonderingen toestond bij zwangerschappen die het gevolg zijn van incest of verkrachting, werd niet goedgekeurd.

Een paar dagen nadien begon de Amerikaanse president Donald Tump te tweeten: “Zoals de meeste mensen weten, en voor degenen die het willen weten, ben ik sterk Pro-Life, met de drie uitzonderingen – Verkrachting, Incest en bescherming van het leven van de moeder – dezelfde positie ingenomen door Ronald Reagan. We zijn de afgelopen twee jaar erg ver gekomen met 105 prachtige nieuwe …. federale rechters (er zullen nog veel volgen), twee geweldige nieuwe rechters van het Hooggerechtshof, het Mexico City-beleid en een geheel nieuwe & positieve houding ten aanzien van het recht op leven. Radical Left, met abortus op de late termijn (en erger), implodeert dit probleem. We moeten bij elkaar blijven en winnen …. voor het Leven in 2020. Als we dwaas zijn en niet verenigd blijven, kunnen al onze hard bevochten winsten voor Pro-Life snel verdwijnen!”

Doel van dit artikel: Aangezien door de ontwikkelingen in de Verenigde Staten van Amerika met betrekking tot de wetgeving omtrent abortus, dit onderwerp een hot item is geworden, geef ik de lezer de mogelijkheid een kijkje te nemen met wat het standpunt is van de islam in deze materie.

Wat is het standpunt in de islam met betrekking tot abortus?

Is de islam pro-leven, pro-keuze, of beide, afhankelijk van de omstandigheden? En welke implicaties heeft het antwoord op deze vraag voor het huidige politieke discours? Dit essay biedt een uitgebreid overzicht van hoe klassieke en hedendaagse islamitische juristen het onderwerp hebben behandeld in overeenstemming met zich ontwikkelende methoden, omstandigheden en debatten rond de thema’s anticonceptie en abortus.

Korte samenvatting:

Volgens de islamitische gedachte wordt de ziel 120 dagen na de conceptie in de foetus ingeblazen.

De angst voor armoede wordt nooit gezien als een rechtvaardiging voor abortus.

Abortus is standaard verboden met uitzonderingen, afhankelijk van: 1. In welke fase van de zwangerschap is de moeder aanwezig. 2. Als er een legitieme reden is om af te breken.

Legitieme redenen: tot 40 dagen na de conceptie is abortus toegestaan onder duidelijk legitieme redenen, zoals verkrachting, of het fysieke of mentale onvermogen om kinderen groot te brengen.

Tot 120 dagen na de conceptie is abortus alleen toegestaan als er sprake is van dwingende omstandigheden zoals verkrachting of extreme foetale misvorming die onverenigbaar is met het leven.

Na 120 dagen is het redden van het leven van de moeder het enige geval waarin abortus is toegestaan. Anders is het onwettige foeticide: het doden van een ziel-dragende ongeboren mens.

In alle stadia wordt van geval tot geval bepaald wat een “dringende noodzaak” is. Daarom moet een expert in de islamitische wetenschappen worden geraadpleegd voor elke unieke situatie om te zien of abortus is toegestaan vanwege een speciale omstandigheid.

Uitgebreide argumentatie

De heiligheid van het leven in de islam

Vergelijkbaar met alle goddelijk geopenbaarde boeken, heiligt de koran ondubbelzinnig het menselijk leven. Het doden van een onschuldige persoon – ongeacht leeftijd of religieuze oriëntatie – wordt veroordeeld in de meest krachtige taal: “En dood jullie kinderen niet uit (vrees voor) armoede. Wij [Allah] zorgen voor jullie en voor hen.” [Al-An’âm (6) : 151]

In één beroemde Hadith[i] zei de Profeet ﷺ: “De allereerste kwestie die tussen mensen beslist zal worden op de Dag des Oordeels, zal de gevallen van bloedvergieten zijn.” [[ii]]

Kinderen krijgen en bidden voor hun gerechtigheid wordt gezien als een daad van aanbidding in de islam. Dit komt tot uiting in tal van Koranische uitspraken: “[Abraham zei:] Mijn Heer, schenk mij [een kind] dat tot de rechtgeleidenen behoort.” [As-Sâffât (37): 100]

“[Zacharias] zei: ‘Mijn Heer, mijn beenderen zijn verzwakt en mijn hoofd glinstert [door grijze haren]. En nooit zijn mijn smeekbeden tot Jou onbeantwoord gebleven, mijn Heer.En ik maak mij zorgen om mijn verwanten na mij en mijn vrouw is onvruchtbaar. [Dus] gun mij daarom van Jouw zijde een nakomeling, die van mij erft en van de familie van Yaqub erft en maak hem Jou welgevallig.'”[Maryam (19): 4-6]

Bovendien schafte de profeet Mohammed ﷺ de praktijk af die toen in de heidense Arabische samenleving heel normaal was, het levend begraven van vrouwelijke baby’s. En citeerde hij in zijn veroordeling hiervan het vers in de Koran over de Dag des Oordeels: “… en wanneer het levend begraven meisje wordt gevraagd om welke zonde zij is gedood.” -Takweer (81): 8-9]

De Koran vertelde ook degenen die hun kinderen vermoordden uit angst voor armoede: “Zeg: “Kom, ik verkondig [lett.: reciteer] datgene wat jullie heer jullie heeft verboden: dat jullie niets met Hem mogen vereenzelvigen [afgoderij] en dat jullie je ouders goed moeten behandelen, en dood jullie kinderen niet uit vrees voor armoede. Wij zorgen voor jullie en voor hen. En blijf uit de nabijheid van onbetamelijke daden, hetzij openlijk of in het geheim, en beneem niemand het leven die Allah onschendbaar heeft verklaard, behalve wanneer dat terecht is. Di is hetgeen Hij jullie heeft bevolen, omdat jullie wellicht verstandig zijn. …”[Al-An’âm (6): 151]

Contraceptie

Hoewel het de heiligheid van het leven werd bevestigd, kindermoord afschafte en mensen aanmoedigde om de missie van het krijgen van rechtvaardige nakomelingen te omarmen, erkent de islam dat het onpraktisch is om iedereen te verplichten om kinderen te baren terwijl ze hun respectieve omstandigheden negeren. Met andere woorden, de islam leert moslims dat het krijgen van kinderen voor degenen die daartoe in staat zijn een zegen is, maar erkent ook dat de omstandigheden dit niet altijd toelaten. In klassieke boeken van islamitische jurisprudentie worden omstandigheden zoals de gezondheid van een vrouw om een ​​zwangerschap te voltooien, of een man die voor een onbepaalde tijd van zijn vrouw weg woont, grondig besproken in de framing van deze discussie.

De overgrote meerderheid van de fuqahâ ‘(juristen) – verleden en heden – is van mening dat het tijdelijk uitstellen van de vruchtbaarheid op individuele basis is toegestaan, maar niet als een maatschappelijk ideaal dat standaard aanmoediging om geen kinderen te hebben. Deze toelaatbaarheid vloeit voort uit het feit dat de Profeet ﷺ “azl (coïtus interruptus), of intrekking vóór de ejaculatie, bij talrijke gelegenheden heeft goedgekeurd die herleidbaar zijn tot meer dan tien van zijn Metgezellen. [[iii]] In de beroemdste Hadith met betrekking tot deze praktijk zegt Jâbir b. ‘Abdillâh (moge Allah tevreden met hem zijn): “We verrichtten’ azl tijdens het leven van de Boodschapper van Allah ﷺ, en als het iets strafbaars was, zou de Koran ons dit hebben verboden.” [[iv]]

De toelaatbaarheid van ‘azl is echter afhankelijk van bepaalde voorwaarden. Sommige van deze voorwaarden zijn controversieel, [[v]] maar de meest benadrukte is de instemming van de echtgenoten, aangezien kinderen krijgen een gegeven verwachting van het huwelijk is en een recht waar man en vrouw recht op hebben. Traditionele geleerden stelden ook dat wederzijdse overeenstemming noodzakelijk is omdat seksuele bevrediging een ander gedeeld recht in het huwelijk is, en de vrouw kan het plezier van geslachtsgemeenschap minder ervaren wanneer de echtgenoot zich terugtrekt voorafgaand aan het ejaculeren.

In deze tijd zijn de meeste juristen van mening dat veilige anticonceptiemiddelen, met name die welke bevruchting geheel voorkomen, analoog zijn aan ‘azl; toelaatbaar wanneer aan de voorwaarden ervan is voldaan, en met name wanneer dit op grond van logistieke omstandigheden gerechtvaardigd is. Sommige juristen geven de voorkeur aan bepaalde anticonceptiemethoden, zoals condooms en spiraaltjes (intra-uteriene apparaten), als superieure alternatieven voor andere anticonceptiemethoden, zoals sommige orale anticonceptiepillen die mogelijk meer negatieve bijwerkingen hebben op de gezondheid van de vrouw of die na de bevruchting ingrijpen. [[vi]] Wanneer er na de bevruchting ingrijpen plaatsvindt, zelfs als deze onmiddellijk was en vóór de implantatie van de zygote in de baarmoederwand, wordt de zaak meer omstreden en, in sommige gevallen, volgens een aantal moslimgeleerden een zwangerschap die onwettig is afgebroken [[vii]].

Abortus

Over het algemeen hebben islamitische juristen de foetus altijd beschouwd als de kostbare oorsprong van het menselijk leven. De baarmoeder wordt gezien als een fragiel vat met een unieke menselijke ziel en verdient daarom een ​​bescherming en een zorgvuldige behandeling.

De Koran verklaart: “En het is niet toegestaan ​​voor hen om te verbergen wat Allah in hun schoot heeft geschapen als zij in Allah en de Laatste Dag geloven.” [Al-Baqara (2): 228]

De “baarmoeder” is heilig, evenals de banden die erdoor worden gevormd. In een Hadith van Qudsi zegt God: “Ik ben Allah, en ik ben ar-Raḥman (de Meest Barmhartige) die de raḥim (baarmoeder) heeft geschapen, dus wie er ook mee verbonden blijft (dwz relaties tussen de baarmoeder), Ik zal hem verbinden [ tot Mijn genade], en wie de banden ermee verbreekt, Ik zal hem [van Mijn genade] afkoppelen. “[[viii]]

Echter, vergelijkbaar met het huidige semantische debat in de Verenigde Staten over het begin van de zwangerschap, hebben juristen ook lang gedebatteerd wanneer precies bepaalde rode lijn moeten worden getrokken. Het debat over abortus als geheel begint met de discussie over wanneer het leven begint.

In de volgende paragrafen zullen we teruggaan naar de conceptie en ons uitspreken over de posities van de vier grote madhabs, oftewel interpretatieve scholen van de islamitische wet.

Tegen 120 dagen na de conceptie [[ix]] zijn de geleerden van alle scholen unaniem van mening dat er sprake is geweest van bezieling. Dit is gebaseerd op een traditie waarin de Profeet ﷺ vermeldt dat de engel op de 120ste dag de ziel in de foetus blaast. Moslimgeleerden stellen niet noodzakelijk de bezieling gelijk aan de voltooiing van de embryogenese (d.w.z. takhalluq). Sommige geleerden, zoals de dertiende eeuw Ibn az-Zamlakâni (overleden 727H, moge Allah hem genade schenken), beweerden dat embryogenese bijna voltooid is, volgens de profetische tradities, tegen de veertigste of tweeënveertigste dag van de conceptie [[x]] ] (54-56 dagen van zwangerschapsduur). De ziel zou dan neerdalen in een lichaam dat gereed is om het te ontvangen, net zoals het eruit vertrekt wanneer het lichaam sterft. Allah zegt in de Koran: “Toen maakten Wij de zaaddruppel tot een klevend bloedstolsel, en Wij maakten het stolsel tot een brok [van vlees], en Wij maakten [van] de brokken, beenderen, en Wij bedekten de beenderen. met vlees; toen ontwikkelden we hem in een andere schepping. Zo gezegend is Allah, de Beste van de Scheppers. “[Al-Mu’minoon (23): 12-14]

In dit vers dat begint met ‘toen’ in het Arabische artikel ‘thumma’, dat verwijst naar opeenvolging met vertraging, wordt in de bovenstaande verzen gebruikt om de stadia van embryogenese en de ‘ontwikkeling naar een andere schepping’ te scheiden. Dit is wat is gerapporteerd door ‘Ali (moge Allah zijn tevreden met hem) en geloofde dat het een verwijzing naar de bezielingsfase was [[xi]]. Bovendien wordt in het bovenstaande vers de vorming van botten en hun omhulling met vlees genoemd tussen de eerste stadia van ontwikkeling en de verwijzing naar bevruchting.

Het afbreken van de zwangerschap wordt op dit punt categorisch verboden, omdat het embryo nu een volledig geheiligd mensenleven is. Islamitisch gesproken zou dit een moord zijn – tenzij een arts bepaalt dat voortzetting van de zwangerschap het leven van de moeder echt in gevaar zou brengen. Alleen in dit geval kan de zwangerschap na 120 dagen worden beëindigd. De logica hierachter is een overeengekomen juridische stelregel in de islamitische wet: zekerheid moet niet worden onderdrukt door twijfel. Met andere woorden, een potentieel leven (dat van het kind) mag een stabiel leven (dat van de moeder) niet bedreigen. Hoewel beiden technisch levend zijn, heeft het voortbestaan ​​van de moeder voorrang omdat haar leven duidelijk bewezen is, terwijl het overleven van de foetus in haar relatief meer twijfelachtig is. Vandaar dat twijfel wordt verzegeld door zekerheid, en de mindere schade wordt doorstaan ​​om het grotere verlies te voorkomen. Juristen ondersteunen dit ook vanuit een andere hoek; de moeder is de oorsprong van het kind, dus zelfs als ze dezelfde mogelijkheid hebben om te overleven, zolang de foetus een deel van haar is en van haar afhankelijk is, snij je de wortel niet om de tak te redden. Wanneer gedwongen om te kiezen, moet de tak worden opgeofferd om de wortel te redden.

Tussen 40 en 120 dagen na de conceptie waren de vier madhabs het oneens, zelfs binnen hun eigen gelederen, en daarom zullen we de dominante positie van elke school aangeven. De Mâlikis waren traditioneel de strengste in dit opzicht; zij verzetten zich ertegen om het even welke medische techniek als middel voor anticonceptie (zoals het drinken van medicijnen), sommigen zelfs tegen het proberen het sperma na geslachtsgemeenschap te verdrijven. De dominante Hanafi-positie was veel milder in het toelaten van abortus tot 120 dagen na de conceptie, waarbij sommigen het zelfs zonder de toestemming van de man toelieten. [[xii]] Tegenwoordig onderschrijven veel hedendaagse juridische assemblees de positie voor die de Ḥanbali-school bezit; abortus toestaan ​​tot 40 dagen, en slechts tot 120 dagen wanneer een dringende behoefte aanwezig is (zoals verkrachting, of een extreme foetale misvorming onverenigbaar met het leven).

Gedurende de eerste 40 dagen na de bevruchting stond de meerderheid abortus toe wanneer de twee echtgenoten het onderling eens waren, en vooral om duidelijk gerechtvaardigde redenen (zoals verkrachting en het fysieke of mentale onvermogen om kinderen groot te brengen). En net als met ‘azl (coïtus interruptus), vonden veel van deze geleerden dat angst voor armoede niet als een rechtvaardiging kon worden aangemerkt. De Mâlikis verzetten zich volledig tegen deze positie. Ibn Juzzay (741 H), een Mâliki-jurist, zegt: “Zodra de baarmoeder het semen samentrekt, wordt het ontoelaatbaar om ermee in te grijpen. Erger nog dan dat is wanneer het (de foetus) [uiterlijke] kenmerken heeft ontwikkeld en erger dan dat wanneer de ziel erin is geblazen. In dat [laatste] geval zou dit een ziel bij overeenkomst doden. [[xiii]]

Veel hedendaagse wetenschappers bieden spirituele raad aan degenen die een pre-40-daagse abortus overwegen. Die raad valt grotendeels in het vermogen om iemand aan te moedigen om door te gaan met de zwangerschap, tenzij er een gevaar is voor de moeder of foetus, terwijl de deur openblijft voor degenen die anders kiezen. Volgens Dr. Hatem Al Haj: “Abortus in de eerste veertig dagen van de zwangerschap na wederzijdse toestemming van beide ouders is toegestaan ​​voor een legitieme zaak, zoals de angst van de vrouw om niet in staat te zijn een pasgeboren baby groot te brengen. Dat gezegd hebbende, het heeft altijd de voorkeur om dat te vermijden, en als iemand vertrouwt op de hulp van Allah en zijn / haar vertrouwen in Hem stelt, zal Hij hen niet teleurstellen. Die foetus kan op een dag hun favoriete kind worden. “[[xiv]]

Vergelijkingen met andere religieuze groepen

Net als de veelzijdige nuances van de islamitische wetgeving over dit onderwerp, hebben andere geloofstradities verschillende meningen over de cruciale elementen over dit onderwerp.

De traditionele Joodse literatuur bevat veel klassieke debatten die men ook tegenkomt bij islamitische juristen. Terwijl de hervormingen en conservatieve joodse bewegingen openlijk pleiten voor het recht op abortus, blijven orthodoxe joden verdeeld over de kwestie met de meeste neiging in oppositie van abortus, behalve in extreme situaties. [[xv]] Net als moslimjuristen hebben orthodoxe joden nadrukkelijk abortussen afgewezen om redenen zoals angst voor armoede of angst dat het kind niet-levensbedreigende medische problemen heeft, maar het belangrijkste debat gaat over of een bedreiging voor het leven van de moeder de enige uitzondering op de regel is of niet. Joden, zoals moslims, geven altijd prioriteit aan het leven van de moeder boven dat van de foetus in elk stadium van de zwangerschap. Ten slotte brengen orthodoxe rabbijnen gewoonlijk ook het tijdsbestek van 40 dagen te berde in de klassieke bedatten. Bronnen in de Talmoed geven aan dat de foetus vóór 40 dagen van de zwangerschap een nog beperktere juridische status heeft, waarbij één Talmoedische autoriteit (Yevamot 69b [xvi]) beweert dat de foetus voorafgaand aan 40 dagen “louter water” is.[[xvii]] Tegelijkertijd is foeticide door de Joodse wetgeving verboden, hoewel er onenigheid bestaat over de exacte bron van dit verbod en hoe ernstig een overtreding het is. Sommigen beschouwen het bijbels van oorsprong op basis van een vers (Genesis 9.6) dat verbiedt het ‘bloed van de mens in de mens’ af te schaffen – een uitdrukking die wordt begrepen als verwijzing naar een foetus. Bovendien leert het Jodendom dat het lichaam uiteindelijk het eigendom van God is en slechts in bruikleen aan mensen is. Meervoudige verbodsbepalingen in de Joodse wetgeving – waaronder zelfmoordverboden, het krijgen van tatoeages en het verwonden van zichzelf – dienen samen om het idee te verwerpen dat individuen een onbelemmerd recht hebben om keuzes te maken met betrekking tot hun eigen lichaam.

Is abortus dus toegelaten? Ja, maar alleen onder zeer beperkte omstandigheden. De meest voorkomende situatie, expliciet beschreven in de Mishnah, is waar het leven van de moeder in gevaar wordt gebracht door haar zwangerschap. Sommigen beschouwen een dergelijke abortus niet alleen als geoorloofd, maar als verplicht. Echter, zodra het hoofd van de baby uit de moeder is gekomen (sommige autoriteiten zeggen het grootste deel van zijn lichaam, sommigen zeggen slechts een lidmaat), is beëindiging niet langer toegestaan, omdat de Joodse wet niet toestaat dat één leven wordt opgeofferd om een ​​ander te redden.

In afwezigheid van duidelijke bedreigingen voor het leven van een moeder is de toelaatbaarheid van abortus controversieel in Joodse teksten. Er zijn orthodoxe rabbijnse bronnen die abortus ondersteunen wanneer de gezondheid van een moeder in gevaar is, zelfs als haar leven niet in gevaar is; wanneer een foetus definitief vaststelt dat hij lijdt aan ernstige afwijkingen; wanneer de geestelijke gezondheid van een moeder in gevaar is; of wanneer de zwangerschap het resultaat is van een verboden seksuele vereniging. Deze uitspraken zijn echter niet universeel geaccepteerd en veel orthodoxe rabbijnen zijn voorzichtig met het vastleggen van standaarden, maar benadrukken dat de zaken individueel moeten worden beoordeeld.

Wat de christenen betreft: Paus Franciscus zei: ” Het is afschuwelijk zelfs te denken dat er kinderen zijn, slachtoffers van abortus, die nooit het daglicht zullen zien.” [[xviii]] Vóór Francis, schreef paus Johannes Paulus II het Evangelie Vitae (dwz, het Evangelie van het leven) dat bevestigde dat het leven geheiligd is vanaf de conceptie. [[xix]] Maar eeuwen geleden hadden zelfs de katholieken ruimte om over dit onderwerp te debatteren. Vóór 1869 bekleedde de kerk een vergelijkbare positie als islamitische juristen die abortussen voor verschillende behoeften tolereerden vóór de veertigste dag van de zwangerschap. [[xx]] Het is daarom opmerkelijk dat de kerk, in tegenstelling tot de islamitische positie om in alle gevallen prioriteit te geven aan het leven van de moeder, de voorkeur geeft aan het leven van de foetus op basis van het feit dat de moeder al is gedoopt en gegarandeerd is van redding, terwijl het kind niet in de gelegenheid is gesteld om dit te doen. [[xxi]] De United Methodist Church bevestigt dat het “evenzeer verplicht is om de heiligheid van het leven en welzijn van de moeder en het ongeboren kind te respecteren.” [[xxii]] De Lutheranen en de Evangelicals beschouwen abortus over het algemeen als immoreel op enig moment tenzij het is om de dood van de moeder te voorkomen, en in sommige gevallen van verkrachting en incest. [[xxiii]] Dit is ook de algemene stellingname van de Church of England, die “een sterke oppositie is tegen de erkenning dat er strikt beperkte voorwaarden kunnen zijn waaronder deze moreel gezien de voorkeur verdient boven elk beschikbaar alternatief.” [[xxiv]]

De stappen in de ontwikkeling van de bevruchting tot de ontwikkeling van een foetus bij islamitische juristen zijn over het algemeen niet te vinden in protestantse oppositie tegen abortus met de nadruk alleen op de extreme omstandigheden die ruimte kunnen bieden voor uitzonderingen. Veel kerken in hun verzet tegen abortus en anticonceptie richten zich op de immoraliteit van abortus als een ‘primair middel voor anticonceptie’ [[xxv]] of voor ‘persoonlijk of sociaal gemak’. [[xxvi]] Islamitische geleerden delen over het algemeen dezelfde zorgen zonder afkeuring van voorbehoedsmiddelen.

Wat de kwestie van de wetgeving betreft, veroordelen American Baptist Churches abortus, maar nemen er geen harde houding aan, en kiezen ervoor om hun lidmaatschap aan te moedigen “spirituele raad te zoeken als zij hun beslissing biddend en gewetensvol overwegen.” [[xxvii]] De Presbyterianen keuren over het algemeen abortus af, toch bevestigen dat het persoonlijke beslissingen zijn die aan de ouders moeten worden overgelaten en niet “beperkt door de wet.” [[xxviii]]

 Conclusie

In het islamitische ethische systeem is het leven heilig en moet het daarom worden geëerd en gepromoot. Het hebben van kinderen is een gedeeld recht tussen echtgenoten, en daarom mag geen van beide echtgenoten dit recht belemmeren – voor of na de conceptie – zonder goede reden. Anticonceptie is toegestaan, waarbij veiligere methoden de voorkeur hebben. Als het eitje van de vrouw eenmaal is bevrucht, is het niet toegestaan ​​om de zwangerschap zonder wederzijdse toestemming of beide ouders te beëindigen. Als de foetus gevormd is na 40 dagen, wordt abortus volgens de meeste geleerden ontoelaatbaar, tenzij er een dringende behoefte bestaat die haar rechtvaardigt in de ogen van de islamitische wet. Zodra de foetus 120 dagen bereikt heeft, zijn alle geleerden het erover eens dat het beëindigen van de verdere ontwikkeling van een levende foetus alleen het leven van de moeder zou mogen redden. Anders is het een onwettige foeticide: het doden van een ziel-dragende ongeboren mens. De geleerden omvatten ook abortus in het geval van foetale ondergang die op elk moment is toegestaan, omdat er niet langer wordt gedacht dat de ziel aanwezig is.

Tenslotte zijn veel van bovenstaande concepten, zoals ‘goede reden’ en ‘dringende noodzaak’, traditioneel gekwalificeerd door deskundige geleerden van het hoogste niveau. Deze voorwaarden zijn nogal genuanceerd en moeten niet worden gezien als willekeurige woorden die voor iedereen iets kunnen betekenen. Om die reden moet een expert die thuis is in de islamitische wetenschappen altijd per geval worden geraadpleegd om te bepalen wanneer een abortus gerechtvaardigd is. De taak van de geleerde is, op grond van zijn / haar kwalificaties, om een ​​deskundig oordeel te geven op basis van de islamitische wet die is afgestemd op de overwegingen van de unieke situatie van elke persoon. Dat is het onderscheid tussen een ḥukm (principe-uitspraak) en een fatwa (specifiek edict).

De islam is voor, zoals in de meeste zaken, de middenweg.

Wat het politieke discours rondom dit onderwerp betreft, onderschrijf de islam niet het standpunt dat anticonceptie en abortus categorisch verboden zijn, noch het standpunt dat abortus het onbeperkte en alleenrecht van de moeder is. Alle personen en dingen die God heeft geschapen, hebben rechten die hen door Hem zijn toegewezen. Indien mogelijk moeten al deze rechten worden bewaard. In gevallen waarin rechten conflicteren, worden prioriteiten dienovereenkomstig toegewezen in het licht van goddelijke openbaring en profetische begeleiding. Moslims moeten een advocaat zijn voor een uitgebreid begrip van de problemen rond abortus die rekening houden met de hierboven genoemde specificaties.

En Allah weet beter! Valenciennes, France 14 Ramadan 1440 Hijri


[i] De Hadith (Arabisch: حديث, ḥadīṯ meervoud: أحاديث, aḥādīṯ, wat men vertelt) zijn de in grote verzamelingen vastgelegde, islamitische overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van Mohammed ﷺ.

[ii] Verzameld door al-Bukhâri (6471) uit ‘Abdullah b. ‘Umar (ra).

[iii] Zie: Zâd al-Ma’âd (5 / 142-145), 7e druk, gedrukt door on-Risâla (Beiroet, Libanon), 1985.

[iv] Verzameld door al-Bukhâri (5208) en Muslim (3497).

[v] Omdat de Profeet ﷺ naar ‘azl als een’ verborgen kindermoord ‘in een Hadith verwees, meenden sommige juristen dat het niet moest worden uitgevoerd vanwege angst voor armoede, omdat dat de belangrijkste reden was voor kindermoord in Arabië. Anderen verzoende het met de tradities die ‘azl vergoelijkten door te zeggen: het betekent ontmoedigend’ azl (het verbiedt het niet) omdat het de zegening van kinderen ondermijnt, alleen op een minder openlijke (en minder verwerpelijke) manier.

[vi] Veel artsen zijn van mening dat de incidentie van bevruchting met nieuwere spiraaltjes veel minder waarschijnlijk is dan in het verleden, en daarom wordt het belemmerende implantatiedebat in toenemende mate irrelevant met betrekking tot deze methode.

[vii] In de jaren zestig herdefinieerde het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen het begin van de zwangerschap als de voltooiing van de implantatie in de baarmoeder, in tegenstelling tot de mening van eerdere artsen dat de zwangerschap bij de bevruchting begon. Er is ongeveer twee weken tijd tussen bevruchting en implantatie en het herdefiniëren van de terminologie is vandaag verankerd in het juridische debat rondom dit onderwerp. Voor degenen die zich houden aan de nieuwere definitie, is het voorkomen van implantatie gelijk aan het voorkomen van zwangerschap, terwijl de oppositie van mening is dat voorkomen van implantatie het doden van een levend wezen met zich mee kan brengen.

[viii] Verzameld door Abu Dawud (1694), at-Tirmidhi (1/348), Ahmad (1/194), Ibn Hibban (2033), al-Bukhari in al-Adab al-Mufrad (53) -Silaila as-Sahiha (2/36: 520).

[ix] Artsen berekenen de zwangerschapsduur van de laatste periode, dat is ongeveer twee weken voorafgaand aan de conceptie. Daarom is 134 dagen na de zwangerschap – volgens artsen – het 120-dagen-cijfer in termen van islamitische uitspraken.

[x] Zie: al-Burhân al-Kâshif (p.275) door Ibn az-Zamlakâni.

[xi] Zie: Tafseer Ibn Katheer; Surah al-Muminoon (23); Ayat 14.

[xii] De geleerden zijn unaniem van mening dat een vrouw recht heeft op kinderen, en daarom kan zij niet worden gedwongen haar zwangerschap te beëindigen. De meerderheid van de geleerden is het erover eens dat de echtgenoot ook dezelfde rechten heeft, en daarom kan ze niet zonder geldige reden op abortus aandringen. Zie: Badâ’i ‘as-Sanâ’i’ (2/334) door al-Kâsâni, al-Muntaqâ Sharh al-Muwatta ‘(4/134) door al-Bâji, Fath al-Bâri (9/308) door Ibn Hajar en al-Ifsâh (2/141) door Ibn Hubayra.

[xiii] Zie: al-Qawâneen al-Fiqhiyyah (141) door Ibn Juzayy.

[xiv] Abortus vanwege familieproblemen (overgenomen van http://www.drhatemalhaj.com).

[xv] What Do Orthodox Jews Think About Abortion and Why? (2000, August 25). Retrieved January 17, 2017, from http://www.slate.com/articles/news_and_politics/culturebox/2000/08/what_do_orthodox_jews_think_about_abortion_and_why.html

[xvi] https://www.sefaria.org/Yevamot.69b?lang=bi

[xvii] Idib

[xviii] Paus Franciscus hekelt de ‘gruwel’ van abortus. (2014, 14 januari). 10 februari 2017, op http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25723422

[xix] Johannes Paulus II. Vaticaan. Evangelium Vitae. 25 maart 1995. 19 maart 2013. http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/encyclicals/documents/hf_jp-ii_enc_25031995_evangelium-vitae_en.html

[xx] Johnstone, Brian V. (Maart 2005). “Early Abortion: Venial or Mortal Sin?”. Irish Theological Quarterly. 70

[xxi] Idib

[xxii] Communications, U. M. (n.d.). Sociale principes: The Nurturing Community. Van 10 februari 2017, op http://www.umc.org/what-we-believe/the-nurturing-community

[xxiii] Life Library – Abortion. (N.d.). Van 10 februari 2017, op http://www.lcms.org/page.aspx?pid=849

[xxiv] A Christian presence in every community. (n.d.). Op February 12, 2017, van https://www.churchofengland.org/our-views/medical-ethics-health-social-care-policy/abortion.asp                

[xxv] American Baptist Resolution Concerning Abortion And Ministry In The Local Church, 12/87. Online: http://www.abc-usa.org/wp-content/uploads/2012/06/Abortion-and-Ministry-in-the-Local-Church.pdf

[xxvi] The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. (n.d.). Retrieved February 9, 2017, from http://www.lds.org/ldsorg/v/index.jsp?locale=0&sourceId=43de991a83d20110VgnVCM100000176f620a____&vgnextoid=e1fa5f74db46c010VgnVCM1000004d82620aRCRD

[xxvii] American Baptist Resolution Concerning Abortion And Ministry In The Local Church, 12/87.  Online: http://www.abc-usa.org/wp-content/uploads/2012/06/Abortion-and-Ministry-in-the-Local-Church.pdf.

[xxviii] 23, 2. F. (2016, April 05). Abortion Issues. Retrieved February 4, 2017, from http://www.presbyterianmission.org/blog/abortion-issues-2/