Nigella zaad – Haba Sawda

“Allah heeft geen enkele ziekte neergezonden zonder dat Hij ook een genezingsmiddel ervoor heeft neergezonden.”[i]

“We gingen naar buiten en bij ons was Ghalib bin Abjar, hij werd ziek tijdens zijn reis en toen we naar Al-Medina kwamen, was hij ziek.” Ibn Abu ‘Atiq kwam hem opzoeken en zei tegen ons:’ Je zou dit zwarte zaad moeten gebruiken. Neem vijf of zeven (zaden) en vermaal ze tot een poeder, laat ze dan vallen in zijn neus met druppels olijfolie, aan deze kant en aan deze kant. Want Aisha vertelde hen dat ze de Boodschapper van Allah ﷺ[ii] had horen zeggen: “Dit zwarte zaadje is een geneesmiddel voor elke ziekte, behalve de sam.” Ik zei: “Wat is de sam?” Hij zei: “dood.”[iii]

En volgens Anas Ibn Mâlik[iv]: “Toen hij ﷺ klaagde over pijn, nam hij een handvol zwart zaad en nam dit met water met honing.”

Omwille van de hierboven opgetekende uitspraak van de Profeet Mohammed ﷺ is Nigella zaad een veel gebruikt plantendeel in de islamitische wereld.[v]

Maar wat is dit zwarte zaad waarover de Profeet ﷺ lovend sprak?

Ash-Shuniz[vi] (Arabisch) of Nigella sativa ook wel zwarte komijn[vii] genoemd is een eenjarige kruidachtige plant die na de bloei vruchtdozen voortbrengt, een opgeblazen capsule samengesteld uit 5 follikels die over hun gehele lengte verenigd zijn en elk een groot aantal zaden bevatten.

Men gebruikt ofwel de zaden ofwel de olie verkregen door (liefst) koude pressing.[viii] En de olie wordt verkocht als habbah as-sawda (letterlijk: zwart zaad).

Maar voor welke aandoeningen is olie van nigella zaad geschikt? De Profeet ﷺ zei “voor elke ziekte”, wat sommigen zouden afdoen als een overdrijving of in het beste geval als een hyperbool. Als de kwestie van het genezen van alle kwalen veel mensen in verwarring brengt, heeft Dr. Ahmed El Qadi in de VS alles begrepen. Tijdens zijn onderzoek volgde hij een volkomen logische redenering om de invloed van het zwarte zaad op het hele lichaam te bewijzen. Als de nobele boodschapper ﷺ ons heeft geopenbaard dat hij voor alle kwalen zorgde, dan kwam dat omdat dit zaad invloed heeft op iets dat het hele lichaam beïnvloed. Het is het immuunsysteem dat in staat is om positief op alle organen te handelen en aldus elke kwaal positief kan beïnvloeden, behalve de dood.

Wetenschap

Er zijn talloze onderzoeken begonnen naar de effecten van zwart zaad sinds 1959. In verscheidene internationale wetenschappelijke tijdschriften werden de resultaten van verregaand onderzoek gepubliceerd. In 1960 hebben Egyptische wetenschappers bevestigd dat nigelline verantwoordelijk is voor het sterke effect van zwart zaad tegen bronchitis. Wetenschappers in Duitsland hebben het antibacteriële en schimmelwerend effect bevestigd. Wetenschappers aan het Immuno-Biological Laboratory hebben ontdekt dat zwart zaad de productie van beenmerg, cellen en interferon stimuleert. Ook concludeerden ze dat zwart zaad de normale cellen beschermt tegen virussen en tumorcellen vernietigt, en alsof het nog niet genoeg is, ook nog een zetje geeft aan de productie van anti-lichamen die B-cellen. Onderzoekers in de VS hebben het eerste rapport wereldwijd geschreven over de anti-tumor effecten van zwart zaad. Bekend onder ‘Study of the effects of Nigella Sativa on humans’. Ik verwijs diegenen die het Engels machtig zijn en een uitgebreid overzicht wensen over de werking van Nigella sativa, naar deze website: https://examine.com/supplements/nigella-sativa/

Praktisch gebruik van Nigella sativa

Ibn Qayyim al-Jawziyya (691 Hijri – 1292 n.Chr) wist het volgende te zeggen over nigella-zaad: “Het nemen van een hoeveelheid Nigella-zaden vermengd met water elimineert kortademigheid en ademhalingsproblemen” en “Verpletterd, gemengd met honing en geconsumeerd met heet water, elimineert het Nigelle-zaad urinezuur, pijnlijke menstruatie en verlicht het problemen van melkafscheidingen als het mengsel regelmatig wordt geconsumeerd.”

Voor normale dagelijkse inname om de immuniteit te versterken:

– één tot maximaal 2 (kleine) theelepels olie per dag.

– of tussen de 3 en 5 gram ruwe zwart zaad per dag.

Gebruik inwendig

Voor gebruik kan de olie of de zaadjes gemixt worden met een koude drank zoals jus d’orange of yoghurt. Let op dat je het zwarte zaad niet met kokende dranken mixt aangezien de hoge temperatuur een negatieve invloed kan uitoefenen op de bestandsdelen van de zaden van Nigella sativa. Neem hierbij als richtlijn dat de temperatuur van de drank niet hoger ligt dan ongeveer 40 graden.

Verder kunnen de zaadjes ook gemixt worden met warm of koud voedsel. Je kunt de zaadjes zelfs gebruiken als kruid op een groente -of vleesrecept.

Gebruik uitwendig

De olie kan op de huid worden aangebracht om een droge huid, eczeem, artritis, psoriasis en hoofdhuidschilfer te behandelen. Verder is de olie uitermate geschikt als massageolie, of kalmeringsmiddel voor in bad. De dosering is niet aan een hoeveelheid gebonden aangezien de olie niet meteen intrekt. Hierdoor heb je al snel door dat de huid verzadigd is.

Nog meer recepten[ix]

Voor hoest en astma

Breng zwarte zaadolie aan op de borst en rug. Meng een theelepel zwarte zaadolie in kokend water en inhaleer de damp twee keer per dag. Neem een halve theelepel zwarte zaadolie per dag in de ochtend.

Cystic fibrosis

Masseer de borst met zwarte zaadolie, en drink een mengsel van een theelepel zwarte zaadolie met een theelepel zuivere honing, ‘s morgens’ s middags en ‘s avonds.

Suikerziekte

Meng een kopje hele zwarte zaden, een kopje waterkers zaden (Mosterdzaad kan worden gebruikt als alternatief), een half kopje van granaatappel schil en een halve kop duivenkervel. Maal het mengsel tot poeder. Neem samen een halve theelepel van het mengsel met een theelepel zwarte zaadolie per dag, voor ontbijt gedurende 30 dagen.

Diarree

Meng een theelepel zwarte zaadolie met een kop yoghurt. Drink het mengsel tweemaal per dag totdat de symptomen verdwijnen.

Droge hoest

Een theelepel zwarte zaadolie moet vermengd worden in koffie en tweemaal daags. Wrijf de borst en rug met zwarte zaadolie.

Oogziekte en een verminderd gezichtsvermogen

Wrijf de oogleden en de zijkanten van het oog in met haba sawda olie – masseer lichtjes. Opgelet! Geen olie in het oog wrijven. Een eetlepel van de olie moet ook worden gedronken met een kopje wortelsap. De resultaten moeten duidelijk zijn in een maand, Insha Allah.

Aangezichtsverlamming en tetanus

Het inademen van de damp van zwarte zaadolie en warm water kan helpen bij gezichtsverlamming en tetanus.

Griep & verstopte neus

Het plaatsen van drie tot vier druppels zwart zaadolie in ieder neusgat verlicht een verstopte neus.

Galstenen en nierstenen

Maak een mengsel van 250 g gemalen zwarte zaad en 250 g pure honing, roer goed voor gebruik. Neem twee eetlepels van dit mengsel en meng goed met een half kopje heet water (niet kokend). Voeg ten slotte een theelepel zwarte zaadolie. Dit mengsel dient te worden genomen elke ochtend voor het nuttigen van voedsel.

Astma, bronchiale en ademhalingsproblemen

Meng een eetlepel zwarte zaadolie in de koffie. Neem dagelijks twee keer. Wrijf de borst met zwarte zaadolie elke avond en inhaleer de damp van zwarte zaadolie in heet water.

Rugpijn en vormen van reuma

Verwarm een kleine hoeveelheid zwarte zaadolie en wrijf vervolgens het reumatische gebied in. Een theelepel van de olie moet ook gedronken worden drie keer per dag.

Baardgroei

Masseer de baard met zwarte zaadolie om ervoor te zorgen dat de olie doordringt door tot de wortels, dit stimuleert de groei van de baard en voorkomt vroegtijdige haren grijs worden. Dit is tevens ook goed voor het hoofdhaar.

Borstvoeding (verhoging van de stroom van moedermelk)

Maak een mengsel van 250 g zwarte zaden en 250 gram zuivere honing, roer goed. Neem twee eetlepels van dit mengsel gemengd met een theelepel zwarte zaadolie per dag.

Hartklachten & Vernauwing van aders

Neem dagelijks een halve theelepel zwarte zaadolie gemengd met een warme drank in de ochtend, dit zal de vetten vloeibaar te maken en de aders en slagaders verbreden.

Ontsteking van de neus en de keel

Doe een paar druppels olie in een kopje kokend water en inhaleer de damp. Neem een halve theelepel zwarte zaadolie met citroensap per dag.

Hoofdpijn en oorpijn

Breng zwart zaadolie op het voorhoofd, de zijkanten van het gezicht naast de oren en achter de oren. Neem een halve theelepel zwarte zaadolie en blijven gedurende ongeveer 3 dagen.
Verlies van haar en vroegtijdig grijs worden

Grondig schrob de hoofdhuid met citroen, gedurende 15 minuten laten inwerken, uitspoelen met water en shampoo en daarna goed drogen, daarna zwart zaadolie inmasseren. Deze behandeling voort te zetten voor een paar weken.

Braken

Neem een halve theelepel verse gember sap gemengd met gelijke hoeveelheid van de Zwarte zaadolie, twee keer per dag.

Kiespijn

Meng een halve theelepel zwarte zaadolie met warm water en gorgelen de mond en toe te passen olie op de getroffen tand, zal het snel pijn te verlichten.

Bronnen:

  • La Guérison par la Graine Noire – Dr. Hassân Shamsî Pasha  / Éditions Sana 2008 Paris
  • L’authentique de La Médicine Prophétique – Ibn al-Qayyim / Éditions Tawbah
  • Geneeskuiden – Anne Iburg / Rebo productions Lisse
  • Le Petit Larousse des plantes qui guérissent / Larousse Paris

[i] Al-Bukhari

[ii] Vrede en zegeningen op hem.

[iii] Hadith No: 3449 Van: Sunan Ibn Majah. Hoofdstuk 34, De hoofdstukken over geneeskunde – Overgeleverd / Gezag van Khalid bin Saad

[iv] Gest. 93 Hijri (712 n.Chr.)

[v] Wettelijke vermelding: Deze essay is geen medische verhandeling en schrijft geen specifieke behandeling voor, maar geeft het algemeen gebruik weer van de plant Nigella sativa in de islamitische wereld. Voor ernstige gezondheidsproblemen zich wenden tot een arts.

[vi] Het Arabische woord ‘chuniz’ is afgeleid van het Perzisch ‘ach-chach-haniz’

[vii] Alhoewel Zwarte komijn genoemd heeft deze plant niets te maken met de echte komijn (Cuminum cyminum). Het wordt ook As-Sanoudj (in Algerije), Habat El Baraka (in Egypte), Kalonji in India en Pakistan of Es-Shuniz (in Jemen), zwarte komijn (in Europa) en Black Seed in Angelsaksische landen genoemd.

[viii] Verwar Nigella olie niet met Nigella etherische olie. Degene waarover dit artikel gaat is plantaardige olie van Nigelle sativa. (Niet te verwarren met Nigella arvensis, Nigella garidella, Nigella damascena, die geen medisch nut hebben.) Het verschil tussen de twee ligt voornamelijk in het productieproces. De plantaardige olie die wordt gebruikt, is een vettige substantie, geëxtraheerd door koud persen (aanbevolen). De etherische olie is een concentraat van complexe essences, verkregen door destillatie met waterdamp.

[ix] Bron: hijama.nl

Valenciennes, France – 26 Ramadan 1440 Hijri